Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2011 18:25 - ДЕТСКО ЮНОШЕСКИТЕ ШКОЛИ или ЧУЖДЕНЦИТЕ?
Автор: poznairezultata Категория: Спорт   
Прочетен: 1250 Коментари: 0 Гласове:
0



Така...има много спорове на какво трябва да се залага в един футболен отбор – детско юношеска школа или на привличането на готови играчи въпреки, че са скъпо платени. Има много мнения, че футболът ни не върви, понеже е занемарена работата с подрастващите. Базите също били много зле, имало само сгурии и така нататък са ширещите мнения сред спортната общественост.

Нека направим лек преглед през последните години, а  и да включим и тази. Един бегъл поглед към таблицата за временно класиране в А група ще ни покаже, че Лудогорец са есенен първенец. Явно имат доста добра школа! Да ама не! Г-н Домусчиев вложи няколко "бързи" милиона лева в един бързо развиващ се проект. И ефекта не закъсня. Веднага тимът от Разград е сред лидерите в БГ шампионат и то без никакви проблеми. Освен това, играе и приятен за очите футбол. Ивайло Петев взе отритнати играчи от други български отбори и привлече и няколко класни за родния шампионат чужденци. Интересното е, че преди малко повече от десет години Литекс постъпи по абсолютно същата схема и тя се оказа успешна. Гриша Ганчев не разчита много, много на собствена школа. Винаги привлича класни чужденци, които след един или два сезона са продавани за няколко милиона. Хем му вършат страхотна работа през сезоните, в които играят за ловешкия тим, хем след това носят достатъчно приходи за клуба от продажбата им! Нека разгледаме и другия пример-Черноморец. Тимът от Бургас тръгна с големите обещания за бази, ДЮШ и т.н. И какво стана в крайна сметка? Тимът не е направил нищо запомнящо се, а петгодишния план нещо май се промени или по-скоро се провали! Да – клубът има добра база...но кога и дали ще излезе нещо от днешното поколение „футболистчета” не се знае.

И все базите са ни виновни за подрастващото поколение. По времето на Стоичков, Лечков, Костадинов, Сираков, Михайлов и компания да не би всичко да е било наред? Да не би базите да са били от световна класа? Ами аз съм млад и може да кажете, че не разбирам нищо, но отговорът на предните два въпроса май е НЕ! Сега вместо бази на световно нива, на подрастващите им са нужни психолози на такова ниво, както и голям характер. Понеже, след като си на 18 г. и попаднеш дори в разширения състав на отбор от А група, ти вече си „най-големия”. Това наистина е така, но по дискотеките и кръчмите. И няма нищо лошо да се посещават такива места, но на другия ден това да не се отразява на формата на футболиста. За съжаление в днешно време, в бързо развиващия се футбол и като физика и като медикаменти, това е почти невъзможно. Има приказка „не влизай във водата, като не можеш да плуваш”! Но младите ни „таланти” едва ли са я чували и дай дай като невидели! Все пак по приятно е да се изпотиш в дискотеката с доста добре изглеждаща плеймейтка, отколкото на терена...Но носа е високо вдигнат и джоба е пълен...за съжаление само за няколко годинки, когато рано или късно „талантът” е разкрит!

И в заключение - Дали да заложим на ДЮШ и базите или на чужденците? Не съм защитник на нито една от двете теории! Трябва да се направи качествена симбиоза...но за съжаление се вижда, че в България през последните години действа само методът с играчите от чужбина. И не са ни виновни базите, а обърканото самосъзнание на младите ни „звездички”!




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: poznairezultata
Категория: Спорт
Прочетен: 57286
Постинги: 36
Коментари: 4
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031